جعبه های آتشنشانی یا فایر باکس

جعبه های آتشنشانی یا فایر باکس به منظور فراهم آمدن فضایی جهت استفاده از سایر تجهیزات اطفا حریق غیر اتوماتیک در اماکن مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.

 

جعبه های آتشنشانی در ابعاد مختلف و به صورت روکار و توکار ساخته میشود. جعبه های اتشنشانی با شیلنگ های برزنتی و شیلنگ های لاستیکی (قرقره هوزریل) مورد استفاده قرار میگیرد.

بهترین تجهیز برای اطفاء حریق در ساختمان های مسی و اداری و واحد های صنعتی و انبار های کالا و غیره جعبه های آتش نشانی یا همان فایر باکس FIRE BOX  می باشد.

جعبه های آتش نشانی همانطور که از نام آن پیداست محفظه های است جهت نگهداری سیستم های اطفاء حریق که درون آنها معمولاً قرقره های نگهدارنده شیلنگ آتش نشانی و کپسول های اطفاء حریق ابزار های امدادی و … قرار میگیرند.

این جعبه ها پس از کپسول های آتش نشانی دستی جزو اولین تجهیزات اطفا حریق در لحظات اولیه کشف حریق است ،با کارکرد بسیار حیاتی خود ضمن پاکسازی فضای محیط از دود و حرارت حریق، تسریع در خاموش کردن آتش سوزی، ممانعت از برگشت شعله و ایجاد زمان مناسب جهت فرار افراد گرفتار در حادثه ، و به جهت ارتباطشان با شبکه تر و خشک آتش نشانی  یکی از مهم ترین محل های تامین آب برای تیم های عملیاتی نیز به شمار می روند.

شبکه آب آتش نشانی چیست ؟

این شبکه شامل لوله های آب مشخصی است که به صورت عمودی و افقی  از سطح زمین تا بالاترین نقطه ی ساختمان (پشت بام) امتداد یافته و متناسب با نوع تصرف سازه و بار حریق موجود سایز لوله مشخص شده و در هر طبقه یک یا چند خروجی از آن جهت نصب جعبه آتش نشانی گرفته میشود.

انواع شبکه ی (رایزر) آب آتش نشانی یا انواع سیستم آبرسانی جعبه آتش نشانی :

۱- سیستم خشک:

۲-سیستم تر :

۳- سیستم مرکب (تر و خشک) :

سیستم تر: این نوع شبکه ، از انتهایی ترین قسمت ساختمان (زیر زمین)شروع و تا بالاترین نقطه ی آن پشت بام به پایان می رسد.این نوع شبکه به مخزن آب آتش نشانی که بنا به وضعیت سازه بر روی بام و یا زیرزمین تعبیه شده ( در صورت تعبیه مخزن آب آتش نشانی در زیر زمین حتما جهت تامین فشار در هنگام قطعی برق باید سیستم به دیزل ژنراتور مجهز باشد ) این مخزن به لوله ی آب شهری متصل میگردد.

تمام خروجی های تعبیه شده در طبقات در صورت نیاز قادر به تامین آب می باشد.

لذا در این نوع سیستم جعبه آتش نشانی آب مورد نیاز از آب شهری تامین می گردد. لوله کشی این سیستم به لوله کشی آب شهری ساختمان متصل بوده و اجاز ه میدهد همیشه در این سیستم آب وجود داشته باشد بطوریکه هرگاه شیر ورودی جعبه آتش نشانی و نازل سر لوله باز شود آب جریان می یابد. وجه تسمیه این سیستم نیز به علت وجود همیشگی آب در سیستم می باشد. بطور معمول ورودی پایینی جعبه آتش نشانی را به لوله کشی این سیستم اختصاص می دهند  ولی معمولا در جعبه های آتش نشانی در هر دو طرف جعبه هم در بالا و هم در پایین جعبه (۴ عدد سوراخ) ، این ورودی ها پیش بینی شده است تا نصب آن در هر شرایطی میسر گردد.

سیستم خشک: این نوع شبکه به لوله ی آب شهری متصل نبوده و ورودی آن در مجاورت درب ورودی ساختمان یا طبقه ی همکف نصب می گردد با سایز ۱٫۵ یا ۲٫۵ اینچ نصب میگردد تا در مواقع ضروری آب  توسط پمپ خودروی آتش نشانی به درون شبکه پمپاژ گردیده و در تمامی خروجی ها قابل دریافت باشد.

در این نوع سیستم جعبه آتش نشانی ، منبع آب مورد نیاز جهت استفاده در سیستم لوله کشی جعبه آتش نشانی و یا قرقره آتش نشانی از منابع آب ساختمان و یا محل مورد استفاده جداست و به سیستم لوله کشی آب شهری ساختمان ارتباطی ندارد. بنابراین در حالت عادی داخل لوله ها و جعبه آتش نشانی و قرقره آن، آب وجود نداشته و خشک می باشد. وجه تسمیه این سیستم نیز به همین علت است. در سیستم خشک جعبه آتش نشانی آب مورد نیاز از طریق لوله ورودیی که معمولاً در جلوی درب ساختمان و یا محل مورد نظر در یک محفظه شیشه ای نصب شده است تامین می گردد. در هنگام ضرورت تانکرها و یا پمپهای آتش نشانی به این ورودی متصل شده و آب مورد نیاز را به درون سیستم جعبه آتش نشانی پمپاژ می نمایند و بدین صورت آب در هر طبقه در لحظه ضرورت قابل استفاده خواهد بود. بطور استاندارد ورودی بالای جعبه آتش نشانی را به لوله کشی این سیستم اختصاص می دهند که بطور معمول جعبه های در هر دو طرف جعبه هم در بالا و هم در پایین جعبه (۴ عدد سوراخ) ، این ورودی ها پیش بینی شده است تا نصب آن در هر شرایطی میسر گردد.

سیستم مرکب (تر و خشک) : در این نوع سیستم ، با توجه به شرایط ساختمان نظیر مساحت، ارتفاع آن و غیره از ترکیب دو سیستم تر و خشک همزمان استفاده می گردد. در زیر ، یک سیستم متشکل از لوله های تر و خشک با یک تانک مرتفع ، نشان داده شده است . سیستم های لوله های تر برای استفاده ساکنین جهت اطفاء آتش های کوچک در نظر گرفته شده است .در ساختمان های بلند باید یک پمپ خودکار برای رساندن آب ( از لوله شهر ، تانک ذخیره یا منبع ) به جعبه آتش نشانی وجود داشته باشد .

اصطلاحات رایج در مورد جعبه های آتش نشانی

جعبه ی آب آتش نشانی: (Fire Box) (Hose Boxes)

قرقره آب آتش نشانی در سیستم تر : فایر هوز (Fire Hose)  یا هوزریل (Hose Reel)

نصب جعبه ی آب آتش نشانی

فایرباکس یا جعبه آتش نشانی تقریبا  ۱۳۰cm بالاتر از کف تمام شده ،بر روی دیوار و در محل قابل رویت عموم نصب می گردد.جعبه آتش نشانی باید در مناطقی نصب گردد که مورد دید همگان باشد اصولاً فایرباکس در راه پله های فرار، پاگردها، درب ورودی ساختمان ها، دالان ها و سایر نقاط مورد نیاز نصب می گردد. بهترین مکان ها برای نصب جعبه آتش نشانی در نزدیکی ورودی ها و خروجی ها است. جعبه آتش نشانی نباید در پشت دیواره ها و یا شکاف ها نصب گردد تا در موقع لزوم بتوان از آن به نحو احسن استفاده شود.

فاصله ی فایرباکس ها از یکدیگر می بایست حداکثر ۳۰m باشد تا در مواقع عدم عملکرد هریک ، دیگری آن را همپوشانی نماید.

شعاع پوشش اطفایی هر فایر باکس ۲۰m می باشد که کمترین فشار در آخرین خروجی نباید کمتر از ۲bar باشد.

حداقل برد مفید فایرهوز و هوزریل نباید در حالت مستقیم (جت) کمتر از ۶m باشد.

استاندارد نصب قرقره آتش نشانی

قرقره آتش نشانی باید در محل های مشخص و قابل دسترسی در هر طبقه از ساختمان نصب گردد و سطح پوشش آن تمام اتاق ها را در هر طبقه مورد نصب فراهم نماید.

در موقع نصب قرقره آتش نشانی باید به موارد زیر دقت نمود.

یکی از بهترین مکان ها برای نصب قرقره آتش نشانی نزدیکی محل های خروج اضطراری می باشد.

قرقره آتش نشانی باید در جایی نصب گردد که مانع حرکت افراد در مواقع عادی و اضطرار نباشد.

ارتفاع نصب قرقره آتش نشانی حدودا ۱۳۰ سانتی متر از سطح کف ساختمان نصب گردد.

فشار آب در داخل قرقره آتش نشانی باید به اندازه ایی باشد که حداقل پرتاب آب، ۶ متر در حالت جت و حداقل میزان آب خروجی (دبی) در هر دقیقه ۳۰ لیتر باشد.

حداکثر فاصله نصب قرقره های آتش نشانی از دیگر همانند جعبه آتش نشانی سی متر می باشد.

جعبه های آتش نشانی با شیلنگ های نواری یا برزنتی یا نخ پرلون: فایر هوز (Fire Hose)

لوله های نواری ( برزنتی ) تعبیه شده در این جعبه ها به منظور خاموش کردن حریق های بزرگ به کار می روند به طوری که آتش نشانان نیز از این لوله های نواری در عملیات استفاده می نمایند. این فایرباکس ها در کارخانجات ،کارگا های بزرگ ،پارکینگ ها ، گاه های بزرگ و به طور کلی محل هایی که احتمال آتش سوزی بزرگ بالا است، کاربرد دارد.

اجزای تشکیل دهنده فایرهوز شامل یک جعبه ی فلزی ضدزنگ است که درون آن یک قرقره، یک نازل ، یک رشته شیلنگ نواری(۲۰متر) می باشد.در جعبه های جدید از ورق های آلومینیومی یا استیل استفاده شده و ضمن پرهیز از نصب قفل های سوییچی به دلیل احتمال آسیب دیدگی ، با نصب برچسب نحوه ی استفاده به زیبایی نمای تجهیزات مذکور نیز می افزایند.

به زبان ساده FIRE BOX مجهز به شلنگ برزنتی ، نازل سه حالته ، TREAD COUPLING،  HOSE  COUPLING  و شیر فلکه زاویه ای می باشد یا به زبان ساده تر شامل شیر فلکه برنجی / هیدرانت / کوپلینگ / شلنگ آتش نشانی برزنتی ۲۰متری / نازل سه حالته آتش نشانی هستند.

جعبه های فایرهوز دارای شیلنگ و خروجی های متفاوتی هستند که می تواند شامل :۱ ،۵/۱ ، ۲ و ۵/۲ اینچ باشد.

بهترین انتخاب برای سایز شلنگ جعبه های آتش نشانی در سیستم شلنگ های برزنتی سایز ۱٫۵ اینچ یا ۲٫۵ اینچ میباشد زیرا آتش نشانان در هنگام حریق میتوانند به راحتی تجهیزات خود را با تجهیزات موجود در جعبه های آتش نشانی مرتبط سازند

بالطبع تعیین نوع و دبی خروجی آب از نازل به عوامل زیر بستگی دارد:

– نوع تصرف و محتویات

– سرعت اشتعال پذیری

– ساکنین

جعبه های آتش نشانی با لوله های لاستیکی یا همان شلنگ های PVC  یا هوزریل (Hose Reel):

لوله های لاستیکی تعبیه شده داخل این جعبه ها که تحت عنوان هوزریل معروفند ، جهت خاموش کردن حریق های کوچک و عموماً در واحدهای مسی و اداری استفاده می شوند. لوله های لاستیکی مورد مصرف در این جعبه ها ، منعطف و دارای قطری کمتر از ۱۹ mm هستند و چون بر روی قرقره مخصوص قرار دارد، در  مواقع نیاز صرفاً به اندازه ی نیاز از جعبه خارج شده و به کار گرفته می شود.

HOSE REELدارای شلنگ لاستیکی ¾اینچ ، نازل آتش نشانی ، شیر گازی ، لوله رابط و بست های مربوطه میباشد عموماً طول شلنگها ۲۰ متر در نظر گرفته می شود ولی از نظر فنی باید طول شلنگها تا دورترین محل ۵ متر فاصله داشته باشند.

معایب و محاسن قرقره با شیلنگ هوزریلی و قرقره با شیلنگ برزنتی

۱- دبی (میزان آب خروجی در دقیقه) در قرقره برزنتی بسیار بیشتر از دبی قرقره هوزریلی است.

۲- استفاده از قرقره برزنتی تنها برای افراد آموزش دیده مناسب است ولی استفاده از قرقره هوزریلی برای همه افراد بسیار آسان و راحت است.

۳- در قرقره برزنتی باید حتماً ۲۰ متر شیلنگ برزنتی باز شود تا بتوان آبدهی را انجام داد اما در قرقره هوزریلی نیاز به باز شدن تمام شیلنگ نیست و به هر اندازه که نیاز است شیلنگ باز می شود.

۴- قرقره هوزریلی دارای قیمت بسیار کمتری نسبت به قرقره برزنتی می باشد.

۵- قرقره هوزریلی دارای عمر بیشتری نسبت به قرقره برزنتی با نخ پرلون است.

۶- شیلنگ هوزریلی بعد از استفاده براحتی بدور قرقره پیچیده می شود اما شیلنگ برزنتی مورد استفاده در قرقره های برزنتی، بایستی قبل از پیچیده شدن به دور قرقره حتما از داخل خشک گردند. چرا که رطوبت باقیمانده در داخل این نوع شیلنگ باعث پوسیدگی سریع از داخل آن می شود.

۷- قرقره هوزریلی بدلیل راحتی در باز شدن از روی قرقره دارای سرعت عمل بیشتری نسبت به نوع برزنتی آن می باشد و برای اطفاء حریق در اولین لحظات بهتر عمل می نماید.

جعبه های آتش نشانی با کپسول آتش نشانی:

در این جعبه ها علاوه بر تعبیه ی فایرهوز یا هوزریل، یک دستگاه کپسول آتش نشانی نیز متناسب با نوع محتویات موجود قرار دارد.

از این جعبه ها در اماکنی که نصب کپسول آتش نشانی موجب اختلال در زیبایی بصری محیط شود، استفاده می شود.

جعبه های آتش نشانی کف پاش:

در این جعبه ها نیز علاوه بر تعبیه ی فایرهوز، یک مخزن کف،تناسب ساز (اینداکتور) و نازل کف ساز جهت مقابله با حریق وجود دارد. این جعبه ها عموماً در سایت های پالایشگاهی ،پتروشیمی ، فرودگاهی ، انبارهای مواد شیمیایی و رنگ سازی ها کاربرد دارند.

فایر باکس فوم آتش نشانی قابل استفاده از هر ۲خروجی آب و فوم هم زمان را دارند و به زبان ساده تجهیزات زیر در آنها نصب میگردد .

شیر فلکه برنجی / سه راهی / هیدرانت / اینداکتور / کوپلینگ / شلنگ برزنتی ۲۰متری / نازل فوم سنگین  /یا کم توسعه / نازل سه حالته آتش نشانی

نحوه ی استفاده از فایرهوز یا جعبه آتش نشانی با شلنگ برزنتی :

شیشه محافظ کلید را شکسته و درب فایرباکس را باز کنید معمولا در جعبه های آتش نشانی جدید از سیستم سویچی استفاده نمیگردد ولی در صورت استفاده حتما کلید در محفظه شیشه ای کنار جهبه آتش نشانی باید نصب گردد و حتما وسیله شکستن شیشه در کنار آن در دسترس باشد .

 یک سر شیلنگ را به شیرآب و سر دیگر آن را به نازل آب پاش متصل کرده و شیلنگ را کاملاً از روی قرقره باز کرده و پهن کنید بهتر است این مرحله به صورت آماده وجود داشته باشد تا در زمان بروز حریق باعث ایجاد تاخیر در انجام عملیات نگردد .

 شیرآب را بازکرده به طرف حریق بروید و بن حریق را عدف گرفته اقدام به خاموش کردن نمائید پس از اطمینان از خامو ش شدن حریق، شیر را در محل حریق تا نیمه بسته و آب را از فایرهوز قطع کنید.

در موارد دو یا چندنفره، هر مرحله با هماهنگی بقیه افراد انجام می شود.

برای جلوگیری از پوسیدگی شلنگ و افزایش عمر مفید آن حتما شیلنگ را خشک نمایید و داخل جعبه قرار بدهید

نصب جعبه آتش نشانی و قرقره آتش نشانی

جعبه آتش نشانی باید حداکثر ۱٫۱۰ متر از کف ساختمان بالاتر و بر روی دیوار یا داخل دیوار نصب گردد. جعبه آتش نشانی باید در مناطقی نصب گردد که مورد دید همگان باشد. بهترین مکان ها برای نصب جعبه آتش نشانی در نزدیکی ورودی ها و خروجی ها است. در پشت دیواره ها و یا شکاف ها نصب نگردد تا در موقع لزوم بتوان از آن به نحو احسن استفاده شود. اصولاً جعبه آتش نشانی در پله های فرار، پاگردها، درب ورودی ساختمان ها و دالن ها و …. نصب می گردد.

هر جعبه آتش نشانی باید حداقل شعاع ۲۰ متر از اطراف خود را پوشش دهد.لازم بذکرست حداکثر فاصله بین جعبه های آتش نشانی نصب شده نبایستی بیش از ۳۰ متر باشد.

باید توجه شود که لوله انتقال دهنده آب در سیستم تر حتماً به شیر اصلی آب شهری وصل باشد و فشار لازم در بالاترین نقطه از ۲ اتمسفر کمتر نباشد و قطر لوله های بالا دهنده نباید کمتر از ۲ اینچ باشد.

استاندارد نصب قرقره آتش نشانی

قرقره آتش نشانی باید در محل های مشخص و قابل دسترسی در هر طبقه از ساختمان نصب گردد و سطح پوشش آن تمام اتاق ها را در هر طبقه مورد نصب فراهم نماید.

در موقع نصب قرقره آتش نشانی باید به موارد زیر دقت نمود.

• یکی از بهترین مکانها برای نصب قرقره آتش نشانی نزدیکی محل های خروج اضطراری می باشد.

• قرقره آتش نشانی باید در جایی نصب گردد که مانع حرکت افراد در مواقع عادی و اضطرار نباشد.

• ارتفاع نصب قرقره آتش نشانی به مانند جعبه آتش نشانی حداکثر ۱٫۱۰ متر از سطح کف ساختمان نصب گردد.

• فشار آب در داخل قرقره آتش نشانی باید به اندازه ایی باشد که حداقل پرتاب آب، ۶ متر در حالت جت و حداقل میزان آب خروجی (دبی) در هر دقیقه ۳۰ لیتر باشد.

• حداکثر فاصله نصب قرقره های آتش نشانی از دیگر همانند جعبه آتش نشانی سی متر می باشد.


سئو سایت | طراحی گاه اینترنتی قرقره ,سیستم ,لوله ,استفاده ,گردد ,برزنتی ,نشانی باید ,قرقره هوزریلی ,فایر باکس ,قرقره برزنتی ,مورد نیاز ,قرقره هوزریلی دارای منبع

مشخصات

تبلیغات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

گروه موسیقی ارغنون Marjaan دکتر سیکپ عاشق مارجین | Margin فلزیاب جویندگان طلا مدرسه 123 | آموزش ابتدایی خدمات تخصصی کنسول های ایکس باکس و پلی استیشن